Sfeervolle avond bij schaapskooi

Image

Op vrijdagavond 21 december halen bewoners van Weiteveen in een stoet met fakkels een kudde schapen op uit het Bargerveen. Ze brengen ze terug naar de schaapskooi, die speciaal voor deze gelegenheid is omgetoverd in prachtige kerstsferen.

Schaapsherder Luuc Bos haalt de schapen samen met de bezoekers uit het veld, en begeleidt deze naar de schaapskooi, waar een levende kerststal aanwezig is. In deze kerststal zijn onder andere Maria en Jozef te vinden. Het dameskerkkoor van Weiteveen, akKOORd, brengt verschillende liederen ten gehore, en pastoor Wielens vertelt het Kerstverhaal in het Drents. Ook zal pastoor Tjepkema tijdens deze avond een kerstboodschap verkondigen en zal Liesbeth Bos, de vrouw van de schaapsherder, een gedicht voorlezen. Het Veenloopcentrum Weiteveen verzorgt de koffie, en chocolademelk en ranja voor de kinderen.

Al sinds afgelopen dinsdag zijn de voorbereidingen voor de avond in volle gang, vertelt Henri Schepers van het Veenloopcentrum Weiteveen. Uiteraard wordt gezorgd voor mooie versieringen in en om de kooi, zoals verlichting en dennenbomen. Ook de bouw van de kerststal was een hele klus.

Het idee voor de avond kwam van schaapsherder Luuc Bos. De afgelopen jaren is er veel gebeurd in het Bargerveen, waaronder ook de bouw van de kooi. Dit heeft ook in zekere mate overlast veroorzaakt voor het dorp. Luuc Bos wilde graag iets terugdoen, en zo ontstond het idee voor de levende kerststal. Om het programma van de avond rond te krijgen werkte hij samen met de rooms-katholieke kerk, het Veenloopcentrum en Dorpsbelangen.