Nieuwe wandelroutes Bargerveen

Goed nieuws voor wandelaars en fietsers! In het hele natuurpark Moor-Veenland worden nieuwe routes uitgestippeld, voor een nóg betere beleving van het gebied. Afgelopen jaar is het aanleggen van de nieuwe knooppunten begonnen. De fietsknooppuntroutes zijn al klaar en nog vóór de zomer van 2019 wordt ook het laatste wandelknooppunt aangelegd.

Wandelkaart

Hoewel nog niet alle wandelgebieden in Moor-Veenland zijn voorzien van knooppunten, kunnen liefhebbers van het Bargerveen wél al gebruik maken van een nieuwe wandelkaart, die speciaal is ontworpen voor dit hoogveengebied. Boswachter Jans de Vries: “Omdat de oude routes in het gebied na alle werkzaamheden niet overal meer klopten, en het belangrijk is dat recreanten fijn kunnen blijven wandelen, kreeg het Bargerveen voorrang op de andere gebieden.”

Zelf je route uitstippelen

Om te voorkomen dat mensen op half-bestaande routes terecht zouden komen, werd in het Bargerveen de oude markering tijdens de werkzaamheden verwijderd. Na de werkzaamheden is direct een nieuw netwerk van knooppunten aangelegd. De volgende stap was het plaatsen van panelen met informatie. Maar mensen merkten de nieuwe routes al snel op, en werden meteen nieuwsgierig. “Nog voordat alle panelen geplaatst waren kregen wij van Staatsbosbeheer, maar ook recreatiepunten, ondernemers en de schaapskooi veel vragen over hoe de knooppunten werken,” vertelt Jans de Vries.

Het nieuwe netwerk werkt namelijk anders dan het oude. Voorheen stonden er in het Bargerveen gekleurde paaltjes, die samen vastgestelde routes vormden. Door een bepaalde kleur te volgen liep je dus een vaste afstand. Het nieuwe netwerk bestaat uit knooppunten met nummers, die wandelaars zelf met elkaar kunnen verbinden. Op de nieuwe kaart staat steeds de afstand tussen de knooppunten weergegeven. “Je kunt nu dus zelf je route uitstippelen, én bepalen hoe ver jij je tocht maakt,” vertelt Jans de Vries.

Download de kaart

De nieuwe wandelkaart van het Bargerveen werd gepresenteerd tijdens het symposium Bargerveen 50 jaar Grenzeloos Groeiend, en is nu te vinden op verschillende locaties in het Bargerveen. Je kunt de kaart bijvoorbeeld ophalen bij de schaapskooi, bij lokale ondernemers en bij verschillende recreatiegelegenheden.  Ook kun je hier de online versie downloaden:

Volgend jaar zal ook de wandelroutekaart van het hele natuurgebied Moor-Veenland beschikbaar zijn. De nieuwe fiets- en wandelroutes zijn een initiatief van Internationaal Natuurpark Moor-Veenland, in samenwerking met Staatsbosbeheer. De knooppunten zijn onderdeel van een Interreg-project, en mede-gefinancierd door de EU.