Koning Willem-Alexander opent nieuwe schaapskooi

Op 27 september werd de nieuwe schaapskooi in het Bargerveen bij Weiteveen officieel geopend door Koning Willem-Alexander. De Koning kwam aan met de Veenland Express van Staatsbosbeheer, en werd ontvangen door de Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma en burgemeester Eric van Oosterhout. Daarna opende hij samen met schaapsherder Luuc Bos de schaapskooi, en bezocht hij het naastgelegen informatiecentrum en restaurant Bij Wollegras. De Koning nam uitgebreid de tijd voor de eigenaren van Bij Wollegras, betrokken ondernemers en inwoners die een bijdrage leverden aan de ontwikkeling van het gebied. Ten slotte gaf zanger Daniël Lohues een optreden. Hij zong het nummer ‘Hier kom ik weg’.

Veel geïnteresseerden kwamen op deze officiële gelegenheid af om een glimp van de Koning op te vangen. Toen de Koning de grote deuren van de schaapskooi opende, leken de schapen even overweldigd door het vele publiek: eventjes bleven ze aarzelend staan. Na een kleine aanmoediging van Zijne Majesteit durfden ze wel naar buiten, en trokken zij samen het natuurgebied in.

De schaapskooi huist ruim 100 schapen en 110 runderen. Deze schapen en koeien houden op natuurlijke wijze de natuur op peil. De schaapskooi in Weiteveen is de grootste en meest innovatieve van Nederland. Een groot deel van het hout dat is gebruikt voor de bouw is Lariks, afkomstig uit de Drentse bossen.

In het natuurgebied heeft de Bestuurscommissie Bargerveen-Schoonebeek in samenwerking met Prolander al veel gedaan aan waterbeheer, recreatie en natuurontwikkeling. In het hoogveengebied rond de schaapskooi zijn waterbuffers, een slenk, wandel- en fietspaden en bruggen aangelegd. In de komende jaren wordt het natuurgebied nog verder ontwikkeld. De schaapskooi is onderdeel van het Interreg-programma Deutschland-Nederland en werd financieel ondersteund door de Europese Unie en de Interreg-partners.